Voetbaltraining voor spelers onder 9 jaar met de minisoccerbal

Voetbaltraining onder 9 jaar

In de fase van spelers onder 9 jaar is een voetbaltraining voornamelijk gericht op het doelgericht handelen met de bal. Tijdens een voetbaltraining voor spelers onder 9 jaar is het belangrijk dat de voetballers de bal onder controle krijgen en leren hoe ze controle krijgen over de bal. Het gebruik van een minisoccerbal in deze fase van het voetballen is erg effectief. De voetballers leren om goed te coördineren, snel te reageren en te balanceren. Het is wetenschappelijk bewezen dat de minisoccerbal een positief effect heeft op de dynamische ontwikkeling tijdens de voetbaltraining voor spelers onder 9 jaar.

Nieuwe aanduiding

Er is sprake van een nieuwe aanduiding in het voetbal. Er worden geen Nederlandse aanduidingen meer gebruikt, maar internationale. Er bestaan dus geen A-, B of C junioren en de D-tot en met F pupillen verdwijnen ook. In plaats daarvan wordt het nu in leeftijden aangeduid, zoals Onder 16 (jaar) of onder 9 (jaar). Een nieuwe aanduiding zou dus bijvoorbeeld kunnen zijn JO9. Eerst waren dat de tweedejaars F-pupillen, maar nu staat het dus voor Jeugdcompetitie Onder 9.

De minisoccerbal

Een training met de minisoccerbal bestaat uit meerdere oefeningen die de behendigheid en snelheid van de voetballers verbetert. De minisoccerbal is een voetbal met een speciaal koord, aan het uiteinde van dat koord zit een handvat die de voetballer dient vast te houden tijdens de training. De uiteenlopende oefeningen zijn gericht op het uitoefenen van controle over de voetbal. Controle uitoefenen op de bal betekent gerichter handelen in het belang van het spel. Een voetbaltraining voor spelers onder 9 jaar vraagt veel van de geest en het lichaam, daarom is het belangrijk dat deze twee elementen op elkaar afgestemd zijn om het spel op een hoger niveau beter te kunnen spelen. Onze professionele oefenstof laat zien hoe een voetbaltraining voor spelers onder 9 jaar het beste opgebouwd kan worden voor het beste effect.