Reusachtig resultaat met minisoccerbal

In slechts een paar weken tijd zie ik de vaardigheid van de kinderen echt vooruit gaan. Het is het resultaat waarop ik had gehoopt. En niet alleen dit resultaat maakt me blij, maar ook de vreugde die ik zie bij de jongens en meisjes. Het oefenen met de minisoccerbal vinden ze gewoon leuk.

Plezier

Mijn naam is Harold Weerkamp en zoals zovelen ben ik een goedwillende voetbalvader die zich inzet als trainer bij de club van zijn kind. Ik zal maar gelijk bekennen dat ik zelf ook een voetbalbedrijfje heb. Daarmee organiseer ik voetbalevenementen voor kinderen. Bij ons heeft nooit de focus gelegen op techniek of ontwikkeling, maar alleen op plezier. Nu besef ik mij echter dat dit alles onlosmakelijk verbonden is. Want jezelf ontwikkelen, echt leren voetballen, dat doe je door zelf veel uurtjes te maken met de bal. En om kinderen zover te krijgen is plezier toevallig wel de beste motivatie.

Voetbalhuiswerk: minisoccerbal

Dus bedacht ik een plan voor de kinderen die ik train: voetbalhuiswerk. Ik verzeker u, dat vinden ze geen straf. Iedere week krijgen de kinderen een nieuwe Minisoccerbal oefening mee naar huis. Daar moeten ze elke dag tenminste 10 minuten aan besteden. U begrijpt wel dat ik dat bewust laagdrempelig heb gemaakt. Het idee is – dat als ze het balletje éénmaal gepakt hebben – ze niet meer kijken naar de minuten.

Perfecte stimulans

De kids hebben dus één week de tijd om zelf te oefenen. Echter bij aanvang van elke training en voor iedere voetbalwedstrijd oefenen we ook met de groep. Om twee redenen. Ten eerste om te laten zien dat de trainers het oefenen met de Minisoccerbal heel serieus nemen. Ten tweede omdat in de groep snel duidelijk wordt wie wel en niet goed geoefend heeft. De kinderen zien dat van elkaar. Omdat ze niet graag onder doen voor de ander, is dat een perfecte stimulans. Het is in zekere zin zelfregulerend. Als trainer hoef ik mij nagenoeg nooit uit te laten over de vorderingen van het individu. Mijn rol bestaat vooral uit het belonen. Complimenten geven. Dat is toch gaaf!

Aansprekend

Om het extra aantrekkelijk te maken geven wij de kinderen bij elke training een grappig vormgegeven informatieblad mee. Daarnaast plaatsen we ook wekelijks een instructievideo op YouTube. Een aanpak die past in deze tijd en die de kids aanspreekt. Regelmatig krijg ik ook filmpjes terug waarin ze heel bevlogen laten zien hoe goed ze het al kunnen. Fantastisch. Kortom, voetbalhuiswerk werkt heel goed als je het slim aanbiedt.

Onvoorstelbaar veel balcontacten

Al deze inspanningen hebben maar één doel: de voetbalvaardigheden verbeteren. Welk talent of niveau je ook hebt, iedereen kan het beste uit zichzelf halen. Voorwaarde is dat de mogelijkheid je wordt aangeboden en dat je zelf wilt. De Minisoccerbal is een uitgelezen kans. Het helpt kinderen o.a. om hun tweebenigheid te trainen. Simpelweg omdat de oefeningen altijd evenredig met links en recht moeten worden uitgevoerd. In de 10 minuten die ik ze voorhoud, hebben ze naar schatting tot 800 balcontacten. Dus 400 keer rechts en 400 keer links. Zet dat eens af tegen een reguliere training. Dat bedoel ik! Dat red je nooit.

Hoger voetbalniveau

Als u – beste lezer – ook de ambitie heeft om uw pupillen en junioren naar een hoger voetbalniveau te brengen, dan kan ik u echt aanbevelen om te starten met de Minisoccerbal. Het is een aantrekkelijk en leuk instrument voor kinderen. En in combinatie met de voetbalhuiswerk methode heeft u de perfecte motivator in handen. Het stelt geen bal voor. Of euh … juist wel eigenlijk.

Harold Weerkamp

Eigenaar ARD Productions & Attack Voetbal
Trainer NEO JO9-2