Verbeter je lichaamsbeheersing

Minisoccerbal trainingen hebben bewezen – door middel van neurologisch onderzoek – coördinatief een groot positief effect te hebben. Door onder andere het trainen van de oog – hand en oog – voet coördinatie, train je meerdere schakels en zenuwen (biomichanica).

Indien je het eigen lichaam niet onder controle hebt, zal controle over de bal of controle over bewegingen niet mogelijk zijn. Een juiste voetplaatsing en voetdraaiingen, in combinatie met bekkenstand en andere schakels zoals knie en onderbeen, zijn van wezenlijk belang. Minisoccerbal trainingen kunnen hier veel aan verbeteren, zeker in de leeftijdsfase van 6 t/m 12 jaar, waarin motorische trainingen van essentieel belang zijn.

Voetbal is een dynamische sport
Voetbaltraining vraagt specifieke aanpassingen van het lichaam en de geest. Hoe train je concentratie, aandacht, motivatie, teambuilding, evenwicht, looptechniek, coördinatie, tweevoetigheid etc… zonder dat je door te veel competitie- en/of prestatiedruk emotioneel het leerproces stillegt.

Daarnaast is bewegen op je voorvoeten en controle op je evenwicht essentieel bij snelheidstraining. Voetbal is een dynamische sport. Vanuit je voorvoeten kun je veel sneller wegsprinten en heb je direct spierspanning. Bij de trainingen van minisoccerbal kan de speler een scherp beeld krijgen van de voetplaatsing en draaiing, door bijvoorbeeld een stip of stok neer te leggen, waar de voet op terug of over moet komen. Hierover meer in onze oefenstof.

Belangrijke aandachtspunten en leermomenten tijdens het trainen met minisoccerbal:

– herhaling
– concentratie
– oog-hand coördinatie
– oog-voet coördinatie
– timing (bal op laagste punt onder controle krijgen)
– gewrichtsmobiliteit en –stabilisatie
– evenwicht
– loopcoördinatie
– bewegelijkheid
– balvaardigheid
– motorische waakzaamheid
– tweehandigheid
– tweevoetigheid
– verlaagde weerstand
– creativiteit
– uithouding
– snelheid
– kracht (specifiek)
– ruimtelijke oriëntatie (links-rechts)
– motiverend