Cogitraining en de Minisoccerbal

Sneller denken en slimmer bewegen dan de tegenstander is de kern van goed voetbal. Een nieuwe methode voor hersentraining voor jeugdspelers die steeds meer wordt toegepast.

Voetbalclubs als bijvoorbeeld FC Twente, Slavia Praag, de graafschap, FC Emmen en PEC Zwolle zijn overtuigd van de minsoccerbal in hun trainingen , en dat terwijl de voetbal aan een touwtje niet direct revolutionair oogt, maar dat is het wel
Alles in het leven heeft het ritme. Of het nu ons hart is, onze ademhaling, het slaapritme of de overgang van dag en nacht. De hersenklok, zegt hij, bepaalt hoe we leren en daar moeten we niet tegen in gaan. Met de Minisoccerbal trainingen kan er ritme in diverse weerstanden worden getraind zowel individueel als in teamtraining.

De minisoccerbal past perfect in de CogiTraining. Nieuw is de bal aan een touwtje niet. Een club als Ajax had een soortelijk product al 25 jaar geleden, maar past het nauwelijks toe. Diegene die hier lyrisch over is heeft de naam Wesley Sneijder. En hij is nog steeds de beste tweebenige voetballer van de wereld! Met verschillende oefeningen kan er een beter resultaat geboekt worden. Het touwtje gaat ritmisch heen en weer en geeft het tempo aan. Via ritmische coördinatie leer je technisch veel meer, want het sluit aan bij hoe de hersenen functioneren en ga je een veel betere balbeheersing ontwikkelen. Een variatie aan oefeningen voorkomt dat er te snel een herhalingselement intreedt. Spelers raken de bal op tientallen manieren. Voetballers kunnen er perfect de tweebenigheid mee trainen.

Wat is Cogitraining?

Een neurodidactiek afkomstig van het Brein centraal leren. In elke training moet een speler gestimuleerd worden om creatief om te gaan met het vinden van voetbaloplossingen. Om creatief te “kunnen” zijn moeten spelers wel eerst gewapend zijn met diverse patronen en spelsituaties.

Vanaf het moment dat de juiste spelpatronen in de hersenen zijn opgeslagen kunnen spelers sneller de juiste beslissingen nemen. In de Cogitraining wordt dit stapsgewijs opgebouwd vertrekkende van zeer eenvoudige oefeningen gericht op balbeheersing, lichaamsbeheersing en spelbeheersing naar de meer complexe eindvormen. De minisoccerbal zorgt voor een belangrijk onderdeel van de cogitrainingen.

Toepassingen individueel of team